Niecodzienne metody alternatywne
Niecodzienne alternatywne metody parzenia kawy
HOME BARISTA - Czyli jak przygotować kawę w domu
Jest to warsztat dodatkowy dla absolwentów naszego kursu baristycznego zgłębiający szczegółowo niecodzienne metody alternatywne parzenia kawy takie jak Alto Air, American Press, Cezve, Phin czy Slowpresso.
Warsztat to w 100% zajęcia praktyczne prowadzone w małych grupach, często nawet indywidualnie.
Czas trwania 4-6 godzin.
Cena: 250 zł
Cena obejmuje wszelkie elementy warsztatów, jak i również materiały szkoleniowe i dyplom uczestnictwa.
Co to są metody alternatywne? To techniki parzenia kawy początkowo głównie domowe stanowiące doskonałą alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego i napojów na bazie espresso. Ta tak zwana trzecia fala kawowa (Third Wave Coffee) przywróciła świetność wielu urządzeniom do parzenia kawy nazywając je alternatywami. W poszukiwaniu nowych doznań smakowych nie tylko warto sięgnąć po świetnej jakości ziarna, ale również po niestandardowe urządzenia do zaparzenia samego naparu. Wybór metody determinuje nie tylko smak i aromat kawy, wpływa również na intensywność, cielistość, teksturę, czystość smaku i zawartość kofeiny!
Program warsztatów:
1. Omówienie akcesoriów: Alto Air, American Press, Cezve, Phin, Slowpresso, młynki, wagi, czajnik, dzbanki, filtry, termometr, filiżanki.
2. Czynniki wpływające na smak naparu w konkretnych technikach
- grubość mielenia – jak dobrać
- temperatura wody
- doza, gramatura w konkretnych technikach
- czas parzenia
- stopień wypalenia ziaren
- gatunek ziarna
- kawowe terroir – miejsce pochodzenia ziarna
3. Prezentacja poszczególnych technik parzenia kawy wraz z historią
- Alto air
- American Press
- Cezve - kawa po turecku
- Phin
- Slowpresso
4. Samodzielne ćwiczenia pod okiem instruktora. Każdy uczestnik zaparzy własny napar we wszystkich technikach.
5. Degustacja i testowanie przygotowanych kaw przy użyciu różnych metod i różnych parametrów.
6. Wręczenie dyplomów.
Każdy uczestnik warsztatów dowie się:
- Jak wypić w domu pyszną kawę nie wydając fortuny na sprzęt?
- Czym kierować się przy wyborze poszczególnych sprzętów?
- Jakie są cechy charakterystyczne naparów w poszczególnych technikach?
- Czy w warunkach domowych niezbędne jest kupowanie wielu drogich i specjalistycznych narzędzi?
- Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
- Czym kierować się przy wyborze młynka do domu?
- Jakie znaczenie ma odpowiednia grubość mielenia ziarna?
- Jakiej wody używać?
- Gdzie i jaką kawę kupować?
- Czy kawa bez mleka i cukru może być pyszna, słodka, delikatna i aromatyczna?
Po warsztatach każdy uczestnik nie tylko będzie potrafił przygotować pyszną kawę na profesjonalnym sprzęcie w kawiarni, ale również w warunkach domowych dzięki wiedzy z warsztatów każdy dzień od teraz będzie zaczynał się filiżanką najlepszego naparu prosto z własnej kuchni! :)
Warsztatom poświęciliśmy dodatkowo dedykowaną stronę www.warsztatybaristyczne.pl |